Saturday, August 6, 2011

*بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Assalamualaikum wbt
Alhamdulillah, masih hidup dalam nikmat Islam+Iman di hari ke enam Ramadhan. Masih belum terlewat utk ucapkat Selamat Berpuasa wat semua pembaca, pengikut2 blog.. Moga Ramadhan kali ini, membawa kelainan dan kebaikan dalam diri kita :)

Lama dah kan x update blog? Lama ke? Ntah, x ingta bila last post. Lama juga x lawat blog sahabat2 blogger.. Berjela-jela post baru mereka... Hari ni, Alhamdulillah, berkesempatan update sikit blog (Mungkin banyak kot) dan baca sepintas lalu blog sahabat2.. maaf, bukan xnak baca, tp byk sangat post baru, x sempat nak layan semuany.. Apapun sgt enjoy baca blog korang :) Teruskan berblog k :)

Emm, nak update mana satu dulu ek? Ow, ye, last monday until thursday, mustRZ g join MPP Sarawak ke UiTM Sabah utk mengikuti program Salam Ukhuwah-Zon Borneo(Pre-Konvensyen).. Mula2 hati rasa sgt berat nak pergi.. yela, nak kene tggl 3 hari klas( hehe, isnin xde klas ok).. then, ade test plak hari Rabu.Tapi ape bole buat, kene jugak pergi, sbb xda wakil lain.. 2 pun yg pergi siswi, mas gn sorang lagi MPP.. Well, pagi 2, suppose 2 b kene bertolak jam 4 pagi. Tapi, biasalah, jam kita ni dia lewat 1 jam.. So bertolak dekat nak 5 pagi. Sesampai di sana terus check in n masuk flight x lame lepas 2..
Sampai disana lebih kurang jam 7 lebih. Huhuu, tau2 kat aiport lama rupany.. sedey, dah 1st posa.. Kitorang menunggu hampir 4 jam di airport, sbb masalah pengangkutan.
Sempat jugak, merehatkan mata di surau airport..hahah
Setelah lama menunggu, akhirny, kami dijemput mesra oleh beberapa MPP Sabah.. NAik 1 bas gn diorang MPP dari S.Alam
Agak kekok,, sbb 1st time jumpa diorang. Tak banyak cakap pown..heheeh
Dipendekkan cerita, MPP Sabah + MPP S.Alam, sgt baik orangny.. layanannya.. kemesraannya.. mmg x dpt nak dinafikan ada sesetgh perkara menyebbkn kita rasa xselesa,
tp, kene la ambil yg baikny. Lau kita berterusan rasa x sng gn diorg, akibt burukny, akan kembali pda kita, bukan pada mereka. So, beralapang dadalah dengan apa yg berlaku :) Kita sama2 cari pengalaman.. So xnak gaduh2 k..heheh
Hari Rabu, kami berpeluang jalan2 sekitan UMS.. wow.. sgt teruja masuk UMS.. SubhanaLLah, cukup cantik.. dengan pantai, dengan bangunan yg cantik2.. Sempat kami kepantai sebelum menjengah ke Muzium MAritim
Yup, kat UMS ada Muzium Maritim.. kat dalam tue, subhanaLLah, hebantnya ciptaan Allah.. Ada aquarium besar utk menempatkan sang penyu, tapak sulaiman, kuda laut dan ikan, xyah cerita la.. bermacam2 jenis ikan.. Hebatnya Allah, ciptakan berbagai bentuk makhluk yg hidup di lautan. Tue, kita baru tgk yg hdp dilautan, belum lgi yg ada di perut bumi, langit dan sebagainya.. subhanaLLah..
Byk jugak bangunan yg ktrg lawati sekitar UMS, diorg ada muzium UMS, da konti Radio.. Perpustakaan?? Sgtlah selesa, ada sudut IT yg memuatkan
500 buah komputer.. hebatkan? rasa nak je sambung blaja kat situ.. i.Allah, t lau ada rezki, teringin nak jadi salah seorg warga UMS..amin~

Petang tue, ktrg berbuka puasa gn UMS.. x sangka diorg wat berbuka puasa open air.. cantik sgt diorg hias perkarangan bangunan MPP 2.. Rasa candle light dinner pown ada.. rasa raya pon ada.. Korang memang terbaek.. Terawikh plak, kat Masjid UMS.. subhanaLLah, satu lagi bangunan cantik d UMS..
Masjid bertingkat2.. mustRZ dok smbhyg di tgkt 3 lau x clap. bwh skali, xtau la apa... tp cukup tggi. tpt ambik wudhuk bawah skali. 2 lau batal wudhuk, confirm2 xnaik lagi dah pas tue (kalau mustRZ la) hahaha Lepas terawikh, diorg wat suprise utk ktrg..huhu
BBQ tepi pantai.. Mmg sgt x disangka2..hahaha Perut dah sedia kenyang + lagi gn BBQ.. pergh, mmg best la malam tue.. Alhamdulillah.. Terima kasih x terhingga wat UMS yg telah menjadikan hari kami hari itu, sungguh bermakna.. Mereka sgt mesra. Even kta x tanya soalan, mereka yg volunteer trgkn itu ini pada kita.. then dr UiTM Sabah ke UMS, diorg yg amik(pakai bas diorg), best kan? Diorang sgt baik.. Moga yg terbaik Allah kurniakan wat kalian..

Enough cerita kat ctu.. pasal pre-konvensyen tadi, xbyk nak diceritakan. Cuma ada 1 slot ktrg wat simulasi ala2 parlimen gitu..hahah lawak habis. Kitrg yg xpernah g parlimen nie, merasa la berangan jd YB, Dato' & etc sekejap.. ada yg emo, ada yg maen2.. mcm2 gelagat bole tgk.. tag paling best "Mohon yg dipertua dewan".. ayt 2 la slalu ktrg maen2.. hahaha, lawak2.. tapi itu yg memberikan pengalaman yg sgt berharga

Bila tgk MPP S.Alam, sgt respect diorg.. Gaya, percakapan, jalan, semuanya adalam pemimpin.. Lau nak dibandingkan ktrg yg dari kampus kecik nie, hmm, bagaikan langit dan bumi. MPP Sarawak, byk lagi kita perlu pelajari dr MPP kampus2 lain.. Jgn asyik dok, kata itu ini k.. yg penting ambik iktibar.. peringatan wat diri sendri (^^,)
Alhamdulillah, sampai di Sarawak sekitar jam 5 petang. Kedatangan kami disambut dgn Rahmat Allah.. Terima Kasih Allah. Malam 2, sgt penat...

Semalam, mustRZ escape satu klas. adui..pemimpin ape nie, sampai xgi klas nie. Agak terpukul dgn kata2 sendiri dulu.. Satu ketika dulu, pernah igtkan shbt2 adik2, "bilamana kita berada dalam satu2 organisasi, bilamana kita diamanahkan dengan satu2 amanah, jgn sesekali jadikan
letih itu alasan utk kita x pergi kelas". Tapi sekarang, tgk apa sudah jadi??? adui,, malu ngan diri sendiri... Bila x pergi kelas tue, nyesal x sudah2.. nak bersiap dah terlambat.. dok menangis la sorg2 kat bilik tue ha..wa3....

Petangnya, digagahi juga kaki utk ke kelas... Kepala, jiwa, rasa kosong... Ntahla.. x tau nak gambarkan perasaan tue.
oPPS, tertinggal satu cerita. Time sedap landing kat katil pagi 2, ttba hp berbunyi.. msg masuk.. klasmate tnya, x g klas ke.. jwapan : bdn rasa x cht.. ayat poyo kan? tp serius, rasa x lrt pagi 2, n rasa nak demam je. Then klasmate mtk no tel skolah n guru bsr yg ktrg nak wat khdmt masy next week.. Alamak, mustRZ dah hilangkan ppr 2.. Masa 2, la mustRZ rasa nak nangis, n nangis trus... rasa bersalah sgt gn member2 sbb x bagi kerjasama yg sepenuhny
Dahla, time survey skolah 2 dulu mustRZ xg, pastue, skrg mustRZ hilangkan doc yg penting.. alamak..adui2.. try plak nak online, search kt google.. kuasa Allah, time 2 jugak diuji xle connect., padahal sblm nie, buka je laptop, iAllah, bole on9..
Alhamdulillah, dpt jgk no skolah tue, lepas try contact skolah len...
Wat shbt2 sekelas, mustRZ mtk maaf sgt2.. hari tue, time pemilihan ajk, mustRZ senyap je.. dengan hrpn, korang x calonkan mustRZ utk pgg AJK yg berat..tp korang pilih mustRZ utk jd SU..
serius, mustRZ ssh nak bagi komitmen gn klas sekarang.. termasuk grp assignment.. maaf byk2 kat korang.. hope korang faham situasi mustRZ..
Bukan mustRZ sengaja abaikan t/jwb klas, asment, tp... cuba korang rasa berada di tpt mustRZ.. mustRZ doakan korg x rasa apa yg mustRZ rasa...
sbb sakit sgt... mustRZ x mintak banyak dr korang, mustRZ mtk 1 je.. tlg faham situasi mustRZ, jgn wat konklusi sendiri.., mustRZ tau, keadaan klas dah dingin sgt. x mcm dulu.. Ada memek2 wajah, yg x sng gn mustR, ada terdetik di hati kalian, rasa x sng gn mustRZ..
mustRZ x tau nak wat camne.. Korang bole tgk sndiri, performance mustRZ akhir2 nie...

Sedey plak...huuuh.. ok, enough. next week ada test, sbb gnti hari rabu lepas, mustRZ x gi test. hari yg sama, klasmate ajak g skolah utk wat survey k 2 khidmat masy 2.. hopefully, xclash gn test mustRZ.. Lau x, memg aku kene sebijik lagi gn k. projek.. Tgk? Bukan mustRZ sgja cari alasan, dh betul clash kan? Huh..

Okey, rasanya, stop sampai sini dulu.. emmm.. xda mood nak tulis dah.. tgn dah lenguh, leher pon dah lenguh... nk smbg baca note plak.. wish u guys, all da best!!


Menulis bukan untuk memberi TAHU tetapi ingin mencetus MAHU, agar bergerak menuju MAMPU

4 conteng-conteng:

Suryana Sutarzi said...

Panjang gle!! hehe~
xsempat nk bc, nk tulis komen je dlu..XD

naeimah ramli said...

wah2..adik mannis kuat nye.. sbr tau.:)..
mmg pnjg abis ayt nye, cuma tertarik dgn UMS, wlupun hnya bace kt post ni dh dpt gmbrkan cmne cntiknye kan ciptaan NYA.. nnt jom gi sabah..heheh..

Eza Boom Boom :) said...

hehe, kak mas... rajin tulis entry panjang berjela...tapi, tak per..Eza tetap akan baca...betul-betul, memang susah kalau banyak komitmen..mana nak pikir benda itu, ini, sana dan sini...banyak kan..? letih lagi..Eza penah rasa time sekolah dulu.. Sebab tu kalau time kat u ni, eza asyik mengelak jer kalau ada kaitan dengan jawatan or komitmen yang eza tak mampu nak laksanakan dengan sepenuhnya..Tapi, eza yakin kak mas boleh tu. Semangat kena kuat keh!! Doakan kak mas sentiasa kental dalam menjalani liku-liku hidup sebagai seorang pemimpin...Hehe, panjang je komen Eza. Tapi kalau jumpa tu, tak terkeluar satu word pun..segan lagi...hik3.. K, laa....happy fasting kak Mas..Salam Ramadhan..Love u! :)

Nasz said...

hye kak mas..!igt kmk gik x??done follow ktk..hehe

Post a Comment

 
Copyright (c) 2010 Keep The Positive Momentum. Design by WPThemes Expert
Themes By Buy My Themes And Cheap Conveyancing.