Tuesday, May 3, 2011

Berlapang Dada

assalamualaikum wbt
Alhamdulillah masih menghirup udara dalam Islam & iman di bumi UiTm
Jujur dari lubuk hati
Hati rasa xkuat untuk meneruskan langkah di bumi UiTM
Especially time2 org tgh bercuti.. dah rasa mati hati
Tapi, kene gagahkn jugak sebb Program Pentauliahan Professional (3P)

Apa itu 3P??
1 progrm mcm kelas, siyes, mmg mcm kelas.. kene hadir, hari2 weekdays, pukul 9-5 ptg.. cuma da gaps 15 min pg, 1 jm t/ari n 15 mnt ptg..
cube anda imagine? kelas pun xmcm tue..
sabar2..bukn merungut, saje nak cite..ce cite..ce cite..hahaha
imagine lagi.. kene hbskn belajar prgrm Flash dlm masa 24 hari @ xsampai pon 24 hari..
huhuhuhuh naik pening bila imagine
dah2..jgn imagine byk2 t, korg plak yg pening.. sngaje..mood hari nie, nk bg pembaca imagine..hahaha

Kalau kebiasaan, hbs exm, mustRZ org paling xcited nak balik. lau bole, hbs je ppr, kuar dwn exm, trus masuk van
kalau la... mslhny, van 2 bukan bapak mustRZ yg punyer.. lau bapak mustRZ punyerpon, xkn nak parking luar klas b215? xlogik kan?hahahaah
merepek lagi~

tp tue, la, biasanya, akan balik selang 1 hari pas exm.. time cuti 2 la cari kekuatan nak start sem baru.. tgk wajah mak bapak.. gi jalan2 gn diorg.. biasalah.. ank manja..hehehehe

tp sem nie, bukn kebiasaan.. mmg dah rasa perantau bebeno...
bukn stakat x balik, xcuti pon..

Allah, kuatkan mustRZ.. betol2 rasa patah hati...
+++++ shabat2 ramai xder sem depan.. nie yg lebih parah sebenonyer...
+++++ nex sem mustRZ dok sorg kat gading tue, shbt2 yg tggl pon, dok luar...adooh2...
camner lah????

haish!!
xmok sedey2... nak senyum jgak.. tp takat mane je senyum kat bibir tue, jd penawar.. hakikatnyer, hati kat dalam, banjir.. cuma xle kuar je.. lau kuar, ribut taufan la bumi uitm nie..(merepek lagi)

x sabar nak habiskn diploma.. mcm sahabat2 mustRZ..
tapi? betol ke habis diploma menjanjikan kebahagiaan?
tepuk ...jap2 biasa org kate tepuk dada tnya selera @ tepuk dada tnya iman kan?
tukar3..
tepuk dada sakit dadalah..hahaha
takyah tepuk2.tanya je, pastu jawab sendri

hmm.. betolkan? kita rasa eppy, bebs, bil ahbs dip.. tp betol ke menjanjikn kebahagiaan, kebebasan yg kita nak?
sape kate hidup nie, bahagia je? siapa kate, ape yg kita imagine 2, jd mcm 2 jgak?
hakikatny, kehidupan nie macm roda.. sekejp kita iatas sekejap kat bawah.. hakiktnya hidup nie macm cuaca, sekejap pans, skjp mendung, lgh parah, ribut taufan...

kita hanya mampu rancang, tapi Dia juga yg menentukn yg terbaik buat kita.. hidup nie, xpernah kering dgn mehnah dan tribualsinya (wah ayat~nk power jer) cara utk hadapinya 1 je... berlapang dada.. InsyAllah, dengan cara tue, suma masalah akan settle.. cm masalah mustRZ...
tapi nak berlapang dada, bukn 1 proses yg mudah.. memakan masa, dan latihan atau bhs powernya istiqamah~
so, bila nak praktikkan? mula la sekarang.. kate perlukan latihan, so, kene mula dr sekarang la.. lau tak sampai bila?

mustRz sedng berusaha utk berlapang dada.. latihan perlukan pemantauan.. siapa yg pantau kita? org terdekat kita.. lau dlm konteks skrg , sbg student, shbt2 yg paling dkt gn kita... latihan juga perlukan pelatih.. siapa pelatih kita? AQ~ tazkirah~ pengisian hati ~ zikir~ bangun malam.. itulah trainer kita sebenarny...dr prof MW

kesimpulannya, BERLAPANG DADA dengan semua perkara kita buat~
Stakat nie dulu ek...
Salam muhasabah buat semua~


Menulis bukan untuk memberi TAHU tetapi ingin mencetus MAHU, agar bergerak menuju MAMPU

2 conteng-conteng:

miss.Addin said...

sabar ye :) Insha Allah ada hikmahnya .

mustRZ said...

miss.addin..thax ye..hehe :)

Post a Comment

 
Copyright (c) 2010 Keep The Positive Momentum. Design by WPThemes Expert
Themes By Buy My Themes And Cheap Conveyancing.